Helsingin Uimareiden parauimari Ronja Weckström harjoittelee Saksan vaihtovuonnaan paikallisessa seurassa!

22.11.2022

Helsingin Uimareiden parauimari Ronja Weckström harjoittelee tällä kaudella Berliiniläisen seuran mukana opiskelijavaihdon vuoksi. Kyselimme Ronjan vaihtovuoden järjestelyistä ja kuulumisista.

"Olin jo pidempään halunnut lähteä vaihtoon ja vuosi ennen lähtöä eli lukion ensimmäisellä luokalla, aloin järjestellä asioita tavoitettani kohti. En ole vaihdossa minkään järjestön kautta, vaan hoidin kaiken siihen liittyen itse" Ronja muistelee vaihtovuotensa suunnittelua.

Ronja on parhaillaan lukiovaihdossa Berliinissä ja Saksa valikoitui vaihtokohteeksi saksan kielen opiskelun johdosta. 

"Vaihto-oppilasvuosi kuulosti todella siistiltä jutulta, jonka voi vain kerran elämässä kokea. Löysin tietoa, että Berliinissä toimii parauintiseura ja kiinnostukseni heräsi", Ronja kertoo.

Ronja otti sähköpostitse yhteyttä Berliner Schwimmteam -parauintiseuran valmentajaan. Hänen kauttaan järjestyikin vaihtovuodelle host-perhe yhden samassa joukkueessa harjoittelevan uimarin luota, opiskelupaikka Schul- und leistungssport- zentrum Berlin -urheilulukiossa sekä treenipaikka hänen valmennuksessaan. Vaihtovuosi on tähän mennessä vastannut Ronjan odotuksia:

"Vaihtoaika on tähän mennessä ollut samaan aikaan kivaa ja  haastavaa. Alussa kielimuuri oli suurempi, mutta koko ajan alan ymmärtämään asioita paremmin ja enemmän."

Koulussa Ronja käy paikallisessa urheilulukiossa 10-luokkaa, joka vastaa Suomen lukion ensimmäistä luokkaa. 

"Joillakin tunneilla ymmärrän paremmin kuin toisilla. Esimerkiksi fysiikka ja saksa (äidinkielenä) ovat aika vaikeita. Englannin tunnit ovat ihan lemppareitani, koska ne ovat helppoja ja siellä ymmärrän kaiken", Ronja kertoo lukio-opinnoistaan Berliinissä.

Koulupäivät Berliinissä eivät ole Ronjalla kovin pitkiä ja hänellä on sama lukujärjestys koko vuoden. uintiharjoituksia on viikossa yhteensä yhdeksät. Arkisin harjoitellaan neljä kertaa aamuisin ja neljä kertaa iltaisin, viikonloppuna on lisäksi yhdet harjoitukset. 

"Harjoittelen täällä parauintiseurassa eli kaikki muutkin seurassa ovat parauimareita. On ollut todella kiva päästä treenaamaan heidän kanssaan ja kisailla heitä vastaan", Ronja kertoo uimisestaan vaihtovuonna.

Suurin ero treeneissä Suomen harjoitteluun verrattuna onkin Ronjan mielestä se, että kaikki treeneissä ovat parauimareita. 

"Suomessa tämän kaltainen harjoittelu on mahdollistunut Paralympiakomitean Tulevaisuuden tähdet -leireillä", Ronja kertoo. 

Ronjan tyypillinen tiistaipäivä vaihdossa näyttää tältä:

5.25 herätys

Matkusta U-bahnilla ja S-bahnilla uimahallille SSE
6.35 hallilla
Aamutreenit 7.00-9.30

Matkusta koululle pari pysäkkiä ratikalla
Koulua 10.40-14.55

Tiistain ja torstain iltatreenit on koulun läheisellä hallilla(Sportforum), johon kävelee noin 5min 
Iltatreenit 15.15-18.15

Palaa takaisin kotiin ratikalla, S-bahnilla ja U-bahnilla
19.20 kotona

Syön jotain ja yritän tehdä jotain läksyjä
21.15 nukkumaan

Helsingin Uimareissa parauimarit harjoittelevat kilpauinnin valmennusryhmiin integroituna ja heidän harjoitteluaan suunnitellaan yksilölliset tarpeet huomioiden. Ronjan uintiharrastus on kantanut tähän mennessä jo maajoukkuepaikkaan ja arvokilpailuedustukseen asti. Viime kesänä hän edusti Suomea European Para Youth Games -kilpailuissa ja tälle kaudelle hänet on valittu mukaan Uimaliiton nuorten parauintimaajoukkueeseen. Viimeisimpänä Ronja ja Helsingin Uimareissa harjoitteleva joukkuekaveri Daniela Sohlman on valittu mukaan parauinnin kisajoukkueeseen 10.-12.12.2022 Norjan Bergenissä kilpailtaviin Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin.

Katso alla olevasta kuvagalleriasta lisää kuvia Ronjan vaihtovuodelta!