Sata vuotta historiaa kansien väliin

10.1.2016

Oikeudet muutoksiin pidätetään.
Oikeudet muutoksiin pidätetään.
Sulevi Pellinen
Sulevi Pellinen

Helsingin Uimarien satavuotisesta historiasta kertova, lähes 400-sivuinen teos on nyt loppusuoralla. Kirjan on kirjoittanut Sulevi Pellinen ja se julkaistaan 100-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä. Kirjan voi tilata jo ennakkoon.

Helsingin Uimarien 100-vuotiskirjahanke käynnistyi, kuten koko uimaseuran olemassaolo, entisen emoseuran Helsingfors Simsällskapin eli HSS:n historiasta. Vuonna 2012 HSS julkaisi 125-vuotisjuhlakirjan, jonka kirjoittaneelle Sulevi Pelliselle HU:n puheenjohtaja Jenni Aaltonen esitti idean työn jatkamisesta suoraan Helsingin Uimareihin. Samoihin aikoihin kesällä 2012 alkoi HU:n arkistoaineiston siirto ja järjestäminen Suomen Urheiluarkistoon. Tästä työstä on ollut kirjoittajalle suuri hyöty. 

Vuosisadan alkupuolen menestyksen vuosien laajat aineistot

Suuri oli myös Urheiluarkistoon päätynyt aineisto. Vaikka HU tiedettiin historiallisesti katsottuna yhdeksi Suomen menestyksekkäimmistä uimaseuroista, yllätti aineiston laajuus varsinkin 30- ja 40-lukujen osalta kaikki arviot. Historian tutkimuksen ammattilaisena Pellinen kävi aineiston läpi perinpohjaisesti ja aikaa kului alun vuosikymmeniin huomattavasti etukäteen suunniteltua enemmän.

Työ kuitenkin eteni aina 60-luvulle saakka, jolloin vastaan tuli seuraava yllätys: pöytäkirjoja ja muita dokumentteja ei enää löytynyt HU:n arkistohyllystä. Pellisen sinnikkyys kuitenkin palkittiin, kun puuttuneet pöytäkirjat löytyvät toisaalta Urheiluarkiston kätköistä. Näin työ pääsi etenemään kohti loppua. Lähivuosikymmenten pöytäkirjat ja muut dokumentit löytyivätkin sitten helposti seuraan viimeisimpien puheenjohtajien hallusta.

Nyt viimeistelyvaiheessa oleva historiakirja perustuu pääasiassa kirjallisiin dokumentteihin ja kirjaa voidaan pitää mahdollisimman objektiivisena tulkintana Helsingin Uimareiden historiankulusta. Pellisen tekstiä on kuitenkin luetutettu aikalaisilla aina 20-luvulla syntyneistä Helsingin Uimarien jäsenistä saakka. Näin kirjoittaja on voinut tarkistaa joitain askarruttamaan jääneitä seikkoja ja mukaan on saatu myös jonkin verran henkilöhaastatteluja.

Työn laajuuden takia haastateltavaksi eivät valitettavasti ole kuitenkaan päässeet kaikki ne, jotka olisivat haastattelun ansainneet. Pelkästään arkistomateriaalin pohjalta kirjoitettua raakatekstiä on tullut noin 50 sivua per vuosikymmen.

Kirjahanke on nyt loppusuoralla

Juuri tällä hetkellä kirjahankkeessa eletään jännittävimpiä hetkiä, sillä tavoitteena on puristaa koko urakka kansien väliin maaliskuun juhlallisuuksia varten. Suuri osuus tulee olemaan taittotyöhön suostuneella Sonja "vuoden 2015 vanhempi" Aitamurrolla, joka on lisäksi suunnitellut HU:lle 100-vuotisjuhlailmeen. Myös valmentajat ja uimarit tullaan vielä valjastamaan hankkeen eteen, sillä kirjan toimitus odottaa kuvia vuoden 2016 valmennusryhmistä tammikuun aikana.

Kirjaan tulee kaiken kaikkiaan laaja kuvitus. Pääosin HU:n omasta kuva-arkistosta on löytynyt satoja ennen julkaisemattomia valokuvia ja piirroksia, joita kaikkia ei saada kirjaan mahtumaan. Mielenkiintoisimmat kuvat herättävät kuitenkin seuran historian henkiin aivan uudella tavalla. Harva urheiluseura voi avata yhtä ainutlaatuisia ikkunoita menneisyyteen.

Tilaa oma kirjasi 13.2.2016 mennessä

Kirjan voi tilata itselleen jo ennakkoon. Lisäksi sopivan painosmäärän arvioimiseksi on erittäin tärkeää saada tieto siitä, miten moni on kiinnostunut kirjan hankkimaan. Tee tilauksesi viimeistään 13.2.2016. Kirja maksetaan vasta noudettaessa käteisellä tai se laskutetaan jälkikäteen.

Tilauslomake